Mitä eri rahkapiirakoita voit tehdä

Rahkapiirakka on yksi suomalaisen kahvipöydän vakioherkuista. Rahkan happamuus yhdistettynä marjojen tai hedelmien kirpeään makeuteen tuo kakulle juuri sopivan yhdistelmän arkisen ja miksei juhlavankin kahvihetken kunniaksi.

Rahkapiirakka

Rahkapiirakkareseptejä on olemassa lukemattomia. Rahkapiirakka on siitä kiitollinen leivos, että se ei ole kranttu aineisten oikeiden määrien suhteen – vaikka kananmunia menisi täytteeseen yksi liikaa, rahkapiirakka ei siitä juuri säikähdä. Siksi rahkapiirakan osaa tehdä jokainen, vaikka jauhopeukalo olisi keskellä kämmentä.

Yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä rahkapiirakka ei ole, vaan tämän leivoksen kanssa voi laittaa luovuuden kukkimaan – kunhan muistaa noudattaa paria perusohjetta.

  1. Valitse pohjaan murotaikina

Rahkapiirakan pohja tehdään useimmiten murotaikinasta, sillä pohjan pitää olla riittävän jämäkkä, jotta se ei valu täytteen joukkoon. Murotaikinaa voi halutessaan pehmentää niin, että käyttää tavallisen jauhon joukossa myös perunajauhoja. Näin pohja saa ilmavuutta ja pehmeyttä.

Murotaikina on helppo ja nopea valmistaa, eikä edes vatkainta välttämättä tarvita. Perusaineksiin kuuluvat voi, sokeri ja jauhot sekä leivinjauhe, jolla taikina saadaan hieman nousemaan.

Voi pehmennetään, ja sokeri nypitään pehmenneen voin sekaan. Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin, ja joukkoon voi halutessaan lisätä ripauksen vaniljasokeria. Jauhot sekoitetaan voi-sokeri-seoksen joukkoon tasaiseksi massaksi.

Taikina painellaan vuokaan, ja piirakka on valmis täytettäväksi. Mikäli haluat piirakan päälle rapean kerroksen, säilytä taikinaa lasillinen kuorrutuksen päälle ripoteltavaksi.

  1. Täytä piirakka ihanilla yllätyksillä

Rahkapiirakan sisälle voi laittaa marjoja tai hedelmiä oman maun mukaan. Useimmiten sisään pilkotaan esimerkiksi persikoita, mutta täytteet voi valita vapaasti oman maun mukaan.

Yksi omista suosikeistani on ehdottomasti vadelma. Keskellä talven pimeitä iltoja on ihana kaivaa pakastimesta kesän aikana kerätyt aarteet ja levittää taikinan päälle mukava kerros pakkasessa hyytyneitä marjoja.

Vadelmien ylivoima omassa makuhermostossani perustuu siihen, että ne tekeytyvät pakastimessa maukkaiksi, ja paistaessa niistä irtoava mehu on hurmaavan kirpeää. Mehu imeytyy sopivasti myös taikinaan, ja sen ansiosta suu räjähtää erilaisista makuaistimuksista.

Moni pitää hieman lempeämmistä mauista ja täyttää piirakan esimerkiksi mansikoilla tai mustikoilla. Valitse vapaasti – tärkeintä on, että itse tykkäät.

  1. Kruunaa kokonaisuus rahkakuorrutuksella

Kun piirakan sisus on valmis, on aika siirtyä kuorrutuksen pariin.

Tavallisesti rahkapiirakan kuorrutus koostuu rahkasta ja kermaviilistä. Mikäli makua haluaa taittaa esimerkiksi vaniljaiseksi, kermaviilin voi vaihtaa vaahdotettuun vaniljakastikkeeseen.

Makeutusaineena täytteessä käytetään luonnollisesti sokeria. Rahka on maultaan hyvin hapan, joten se vaatii makeutusta reilulla kädellä. Myös tässä vaiheessa makuun saa vaniljaisuutta lisäämällä sokerin sekaan ripauksen vaniljasokeria.

Täyte saa kiinteyttä joko kananmunista tai perunajauhoista. Resepteissä käytetään kumpaakin, joten leipuri saa valita sidosaineen oman maun mukaan. Lopputuloksen kannalta tärkeää on vain se, että kakku pysyy kasassa. Mikäli käytät perunajauhoa, se kannattaa sekoittaa sokeriin, sillä muuten se paakkuuntuu helposti, eikä kuorrutuksesta tule tasainen.

Ainekset sekoitetaan keskenään tasaiseksi ja kaadetaan täytteen päälle. Mikäli sinulla on ylimääräistä taikinaa tallessa, ripottele se kakun pinnalle. Paista piirakkaa uunissa 175 asteessa 35–50 minuuttia. Paistoaika riippuu vuoan syvyydestä.

  1. Nauti jäähtyneenä

Rahkapiirakka on kärsivällisen herkku, sillä se on valitettavasti parhaimmillaan vasta jäähtyneenä. Malttamaton leipuri joutuu väistämättä odottelemaan, että piirakka jähmettyy. Jäähtymisen nopeuttamiseksi kakku kannattaa viedä ulos varsinkin talvipakkasilla.

Itse olen erittäin malttamaton varsinkin leivosten kanssa, joten tyypillisesti leikkaan kuumasta piirakasta palasen ja laitan sen pakastimeen lautasineen päivineen. Minun makumaailmassani sopivan jähmettynyt mutta ei kuitenkaan jäätynyt kakku on parasta herkkua yhdistettynä kupilliseen maitokahvia. Tämän paremmaksi sunnuntaiaamu ei enää voisi mennä!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.